Reuninea Consortiului UNIVERSITARIA – Cluj-Napoca, 12-13 aprilie 2013

In 12-13 aprilie 2013, la Cluj – Napoca, va avea loc Reuniunea Consortiului “Universitaria”, avand ca teme de discutie: resurse umane si legislatia universitara, relatia universitati – societate in plan national si international, finantarea invatamantului superior, precum si alte subiecte importante pentru universitatile din consortiu.

Studentii ieseni, prezenti la Consortiul Universitaria

Reprezentantii studentilor in Consiliile de Administratie (CA) si Senatele Universitatilor ce fac parte din Consortiul Universitaria s-au reunit la Bucuresti, in perioada 9-11 ianuarie, cu scopul de a identifica modele de buna practica in reprezentarea studentilor si de a dezvolta platforma de dialog structurat la nivel national.

Cititi intreg articolul aici.

 

 

 

Studenţii s-au reunit la Bucureşti

Reprezentanții studenților în Consiliile de Administrație și Senatele Universităților ce fac parte din Consorțiul Universitaria s-au reunit la București în 9-11 ianuarie 2013 cu scopul de a identifica modele de bună practică în reprezentarea studenților și de a dezvolta platforma de dialog structurat la nivel național.

Citeste intreg articolul aici.

 

 

 

Subfinantare in invatamantului superior

Rectorii celor cinci universitati care fac parte din Consortiul Universitaria au pus la punct un plan prin care invatamantul superior sa benefieze de mai multa atentie din partea Guvernului.

Din Consortiul Universitaria fac parte Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucuresti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si Academia de Studii Economice din Bucuresti.

Timp de doua zile, rectorii, impreuna cu echipele de lucru ale universitatilor au cautat solutii la mai multe probleme intalnite in invatamantul superior.

Citeste intreg articolul aici.

 

 

 

Apel la universitatile din tara

Consortiul “Universitaria” a lansat un apel catre celelalte institutii de învatamânt superior publice care au fost incluse în primele doua categorii în urma clasificarii universitatilor sa se constituie într-un for asociativ deschis si transparent.

Acesta ar urma sa ofere solutii la problemele actuale, de interes general si mai ales institutional, ale educatiei, cercetarii stiintifice, internationalizarii programelor de studii si ale implicarii în comunitate.

Citeste intreg articolul aici.

 

 

 

Asigurare a calităţii în învăţământul superior

Universităţile din Consorţiul Universitaria, membre ale unei comunităţi universitare de asigurare a calităţii în învăţământul superior.

Proiectul „Comunitate universitară pentru managementul calităţii în învăţământul superior” propune crearea unei comunităţi universitare implicate în evoluţia şi restructurarea învăţământului superior prin adoptarea metodelor de lucru, instrumentelor şi sistemelor managementului calităţii totale (TQM), adecvate cerinţelor în schimbare ale stakeholderilor. Proiectul este iniţiat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în parteneriat cu celelalte universităţi membre ale Consorţiului Universitaria: Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Citi intreg articolul aici.

 

 

 

 

 

 

 

 

Consorţiul Universitaria s-a reunit joi, 22 iulie

Consorţiul Universitaria s-a reunit, joi, 22 iulie, la Bucureşti pentru a dezbate problemele stringente cu care se confruntă învăţământul superior românesc.

La reuniunea de la Bucureşti au participat rectori şi prorectori ai Universităţilor membre: Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi Academia de Studii Economice din Bucureşti. La reuniunea Consorţiului a participat şi doamna Ecaterina Andronescu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor.

Citi intregul articol aici.

 

 

 

Consorţiul Universitaria acuza Ministerul Educatiei ca restrange autonomia universitara

Reprezentanţii Consorţiului Universitaria, din care fac parte cinci universităţi din ţară, inclusiv “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, susţin din nou că Ministerul Educaţiei încearcă să restrângă autonomia universitară, prin proiectul de lege a educaţiei.

Citi intreg articolul aici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Consortiul “Universitaria” consfinteste universitatile antreprenoriale

La Timisoara a fost semnat actul constituirii Consortiului “Universitaria” – o organizatie nonguvernamentala cu profil universitar care functioneaza de 12 ani, dar al carei act constitutiv a fost semnat abia la finele saptamanii trecute. Acest consortiu face aplicabila, pentru prima data in

 

Romania, a ideii de asociere intre universitati.

 

Printre scopurile Consortiului figureaza realizarea unei legislatii capabile sa intareasca autonomia universitara, puterea decizionala academica, in contrapartida cu spiritul centralizator, venit dinspre minister, si mobilitatea interuniversitara a studentilor si profesorilor, o practica intalnita doar intre universitatile europene.

Citi intreg articolul aici.