Universitatea din Bucuresti

Universitatea din Bucuresti este una din cele mai importante institutii de invatamant superior din Romania. in cei 147 de ani de existenta, ea a ajuns sa aiba un solid prestigiu national si international. in toate marile domenii ale activitatii academice si stiintifice s-au afirmat scoli de renume. Multi dintre absolventii Universitatii s-au afirmat ca personalitati de seama: profesori si cercetatori la majoritatea marilor universitati ale lumii, membrii ai Academiei Romane si ai unor academii din alte tari, scriitori, politicieni (parlamentari, ministri, prim-ministri, presedinti), diplomati etc.

in mod obisnuit, in tara si in strainatate, Universitatea din Bucuresti este considerata cea mai importanta institutie de invatamant, cercetare si cultura din Romania. Numeroasele generatii de studenti si profesori au reusit sa impuna Universitatea noastra ca una din institutiile de referinta pentru intreaga societate romaneasca, fiind prima institutie romaneasca existenta in primele 600 de universitati din lume. Sondajul efectuat in 2007 de cunoscuta publicatie “The Times Higher Education Supplement”, plasa institutia noastra academica intre primele 500 ale lumii, fiind singura universitate din tara prezenta in acest top international de prestigiu (pozitia Universitatii din Bucuresti in alte rankinguri).

Universitatea din Bucuresti ofera numeroase programe de studii, la toate nivelurile si formele de pregatire universitara: 84 programe de licenta (invatamant la zi), 18 specializari de invatamant deschis la distanta, 170 programe de masterat (invatamant la distanta), peste 50 programe de doctorat, programe de inalte studii postuniversitare, programe de reconversie profesionala si de perfectionare. Toate programele oferite sunt acreditate sau autorizate. Universitatea din Bucuresti organizeaza si programul de masterat TIFFIN EMBA.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi este cea mai veche institutie de invatamant superior din Romania continuand, din anul 1860, o traditie a excelentei si inovatiei in educatie si cercetare. Cu peste 30.000 de studenti si 800 de cadre didactice, universitatea se bucura de un important prestigiu la nivel national si international, avand colaborari cu aproximativ 260 de universitati din strainatate.

O data cu adoptarea procesului Bologna, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” a devenit prima institutie de invatamant superior din Romania centrata pe student. Printr-o bogata oferta de studii complementare, de la toate facultatile, universitatea le ofera studentilor libertatea de a-si croi propriul traseu academic prin dobandirea de cunostinte in domenii la alegere.

Cercetarea se desfasoara la nivel de top, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” detinand pozitia fruntasa intr-un clasament national al cercetarii realizat pe baza standardelor internationale in anul 2007. Colectivele de cadre didactice din universitate sunt implicate in peste 442 de proiecte nationale si internationale, prin intermediul a 24 de centre de cercetare si de excelenta, ale caror rezultate sunt prezentate in numeroase articole publicate in reviste de prestigiu. Prin initiative unice de stimulare a performantelor in cercetare, de incurajare a unui model didactic interactiv si creativ si de atragere a celor mai valorosi tineri in viata academica, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” se angajeaza sa vizeze excelenta in orice activitate.

Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca

UBB este o institutie publica de invatamant superior a carei misiune este sa promoveze si sa sustina in comunitatea locala, regionala, nationala si internationala dezvoltarea unor componente culturale specifice.

Universitatea Babes-Bolyai are in structura sa facultati, departamente, catedre, colegii, institute, biblioteci, laboratoare, unitati de cercetare, muzee, camine, cantine, serviciile administrative, tehnice, baze de practica, de agrement, sociale etc.

Asezata intr-o zona cu un puternic caracter interetnic si interconfesional, Universitatea Babes-Bolyai a adoptat ca principala directie de dezvoltare multiculturalismul, avand in randurile sale studenti respectiv cadre didactice de etnie romana, maghiara, germana si chiar reprezentanti ai etniei rromilor.

Din cele 21 facultati ale universitatii, 17 ofera in prezent programe de studii in limbile romana si maghiara, iar 11 in limbile romana si germana. Exista, de asemenea, doua facultati (Teologie Reformata si Teologie Romano-Catolica) in cadrul carora programele de studii se desfasoara exclusiv in limba maghiara. Mai exact, universitatea ofera pentru studii universitare de scurta si lunga durata 111 de specializari (din care 99 romana, 59 magiara, 16 germana, 8 engleza, 1 franceza, 1 italiana, 2 ucraineana).

Aceasta structura multiculturala se regaseste, de asemenea, la programele postuniversitare precum si la cele de scurta durata realizate prin reteaua celor 15 extensii universitare (in functie de locatie) din Transilvania.
La Universitatea Babes Bolayi predau 1275 de cadre didactice titulare si invata in jur de 56000 de studenti ,din care 3526 sint doctoranzi iar 3920 cadre didactice din invatamantul preuniversitar frecventeaza cursurile postuniversitare de pregatire pentru obtinerea gradelor didactice I, II si a definitivatului

 

Academia de Studii Economice din Bucuresti

Infiintata prin Decret Regal, la 6 aprilie 1913, din initiativa lui Nicolae D. Xenopol, Ministrul Industriei si Comertului, sprijinit de un grup de tineri economisti formati la universitati prestigioase din Germania, Franta si Anglia, Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale a fost prima institutie de invatamant economic superior din România.

Inca de la inceput s-a confruntat cu mari probleme materiale, lipsa unui local propriu si recunoastere din partea institutiilor universitare.

In primele doua decenii, A.I.S.C.I. s-a subordonat Ministerului Industriei si Comertului, perioada in care a depasit toate obstacolele materiale, precum si pe cele privind recunoasterea sa ca institutie de invatamânt superior: construc t ia Palatului Academiei din Piata Lascar Catargiu, astazi Piata Romana (1924-1926); organizarea doctoratului (1921); un corp profesoral format din personalitati de prestigiu: Anton Davidoglu, Stanislas Cihoski, I. N. Angelescu, Ion Raducanu, Virgil Madgearu, Victor Slavescu, Constantin Bungetianu, Andrei Radulescu, Gheorghe Tasca, Nicolae Iorga (din 1931), Gromoslav Mladenatz s.a.

Modificarile aduse in aprilie 1935 la legea privind functionarea A.I.S.C.I. au consfintit trecerea Academiei in subordinea Ministerului Instructiunii Publice.

Ministerul Educatiei Nationale, prin Legea nr. 299 din 18 august 1947 privind reorganizarea si transformarea Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale si a Academiei de Studii Cooperatiste din Bucuresti in Academia de Stiinte Comerciale si Cooperatiste, face primul pas in vederea schimbarilor pe care le-a cunoscut fosta Academie Comerciala.

In perioada comunista, prin Decretul nr. 175 din 3 august 1948, se realizeaza reforma invatamantului, Academia de Stiinte Comerciale si Cooperatiste fiind transformata in Institutul de Stiinte Economice si Planificare dupa modelul institutiilor de invatamant superior sovietic.

Incepand cu anul universitar 1967-1968, invatamantul economic din Romania isi redescopera vocatia europeana, I.S.E.P. este reorganizat si transformat in Academia de Studii Economice din Bucuresti, denumire care s-a pastrat pana astazi.

Universitatea de Vest din Timisoara

In ultimii 12 ani, Universitatea a raspuns schimbarilor care au aparut In politica national-educationala, schimbarilor demografice, cerintelor economiei de piata, nevoilor locale si regionale si noilor tehnologii.

Toate aceste schimbari au condus la noi asteptari din partea studentilor, personalului academic si administrativ. Universitatea de Vest din Timisoara ofera studentilor pregatirea necesara pentru a contribui la dezvoltarea societații. Aceasta pregatire se desfasoara In 11 facultati, care ofera o gama variata de programe de formare initiala si cursuri postuniversitare.

Rezultatele atinse In multe programe care implica colaborare internationala – In programe de mobilitate Socrates, PHARE, Leonardo da Vinci etc – sunt cu adevarat impresionante si se numara printre cele mai bune realizari ale universitatii.

Impresia generala pe care ne-a lasat-o Universitatea de Vest din Timisoara este aceea ca este o universitate creativa, energica, activa si inovativa. Cadrele didactice, profesori si cercetatori, sunt foarte entuziasti si determinati sa experimenteze toate noile oportunitati si modalitati oferite de tehnologia informationala. In afara de acestea, instrumentele multimedia moderne sunt disponibile In cele mai multe sali de curs din cladirile noi (Facultatea de stiinte Economice si Facultatea de Drept).