Academia de Studii Economice din Bucuresti

Infiintata prin Decret Regal, la 6 aprilie 1913, din initiativa lui Nicolae D. Xenopol, Ministrul Industriei si Comertului, sprijinit de un grup de tineri economisti formati la universitati prestigioase din Germania, Franta si Anglia, Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale a fost prima institutie de invatamant economic superior din România.

Inca de la inceput s-a confruntat cu mari probleme materiale, lipsa unui local propriu si recunoastere din partea institutiilor universitare.

In primele doua decenii, A.I.S.C.I. s-a subordonat Ministerului Industriei si Comertului, perioada in care a depasit toate obstacolele materiale, precum si pe cele privind recunoasterea sa ca institutie de invatamânt superior: construc t ia Palatului Academiei din Piata Lascar Catargiu, astazi Piata Romana (1924-1926); organizarea doctoratului (1921); un corp profesoral format din personalitati de prestigiu: Anton Davidoglu, Stanislas Cihoski, I. N. Angelescu, Ion Raducanu, Virgil Madgearu, Victor Slavescu, Constantin Bungetianu, Andrei Radulescu, Gheorghe Tasca, Nicolae Iorga (din 1931), Gromoslav Mladenatz s.a.

Modificarile aduse in aprilie 1935 la legea privind functionarea A.I.S.C.I. au consfintit trecerea Academiei in subordinea Ministerului Instructiunii Publice.

Ministerul Educatiei Nationale, prin Legea nr. 299 din 18 august 1947 privind reorganizarea si transformarea Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale si a Academiei de Studii Cooperatiste din Bucuresti in Academia de Stiinte Comerciale si Cooperatiste, face primul pas in vederea schimbarilor pe care le-a cunoscut fosta Academie Comerciala.

In perioada comunista, prin Decretul nr. 175 din 3 august 1948, se realizeaza reforma invatamantului, Academia de Stiinte Comerciale si Cooperatiste fiind transformata in Institutul de Stiinte Economice si Planificare dupa modelul institutiilor de invatamant superior sovietic.

Incepand cu anul universitar 1967-1968, invatamantul economic din Romania isi redescopera vocatia europeana, I.S.E.P. este reorganizat si transformat in Academia de Studii Economice din Bucuresti, denumire care s-a pastrat pana astazi.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>